Preskočiť na hlavný obsah
SK

Doména gov.sk je oficiálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

Vicepremiérka Remišová o kontrole Najvyššieho kontrolného úradu: Digitálni lídri Raši a Pellegrini urobili z informatizácie zlatú baňu pre vyvolených

Zistenia Najvyššieho kontrolného úradu považuje vicepremiérka Veronika Remišová za katastrofálnu správu o tom, ako vlády Smeru parazitovali na informatizácii a urobili zo štátu rukojemníka súkromných firiem. „Zistenia NKÚ odhalili pravdu o tom, ako digitálni lídri Smeru Peter Pellegrini a Richard Raši riadili informatizáciu štátu a ako prelievali milióny z verejných financií do vreciek vyvolených firiem,“ uviedla Remišová. Podľa NKÚ štát zaobstaral Ústredný portál verejnej správy Slovensko.sk drahšie ako ponúkal trh a navyše sa vzdal práv na jeho správu.

Po nástupe do úradu som sľúbila, že urobíme poriadok v informatizácii. Z toho dôvodu sme iniciovali aj túto kontrolu NKÚ v prípade portálu Slovensko.sk, keďže sme od začiatku mali vážne podozrenia o tom, ako sa kradli peniaze z informatizácie, čo ostatne potvrdzujú aj viaceré trestné stíhania, kde sa samotní obvinení priznávajú k tomu, ako dávali úplatky v prípade IT projektov,“ zdôraznila Remišová.

Kontrola NKÚ ukázala, že štát zadal tvorbu ÚPVS firmám Globaltel a SWAN za nevýhodných podmienok – drahšie ako boli aktuálne riešenia na trhu a navyše sa vzdal kontroly nad správou portálu Slovensko.sk. „Štát sa tak na dlhé roky stal rukojemníkom súkromných firiem. Bez nich nemôže v systémoch spraviť žiadne zmeny a za všetko musí draho platiť. Po zisteniach v predošlej správe NKÚ o likvidácii škatúľ od monitora – likvidácia jednej škatule za 420 eur – je to ďalší dôkaz o tom, ako politici Smeru aj dnešného Hlasu vyciciavali štát,“ povedala vicepremiérka. Štát kvôli nevýhodnej zmluve musí platiť za prevádzku Ústredného portálu verejnej správy 781 156,80 eur s DPH mesačne. Ministerstvo pod vedením vicepremiérky Remišovej náklady na prevádzku opakovane a systematicky znižuje. „Zatiaľ čo predchádzajúca vláda podpisovala dodatky, aby zmluvné ceny zvyšovala, ja robím pravý opak. Nám sa podarilo cenu postupne znižovať o stotisíce eur, ktoré šetríme daňovým poplatníkom,“ uviedla a dodala, že v súčasnosti pripravujú migráciu systémov tak, aby štát mal nad nimi plnú kontrolu. „Vyviazať sa zo starých nevýhodných zmlúv však nie je jednoduché, s tým účelom sa  zmluvy za predchádzajúcich vlád aj podpisovali. Aby dodávatelia mali zabezpečenú zlatú baňu na dlhé roky dopredu. Samozrejme, dotknutým firmám, do ktorých vlády Smeru liali roky peniaze, sa to nepáči, ale náš cieľ je jasný. Štát musí mať nad svojou kľúčovou infraštruktúrou plnú kontrolu, najmä keď štát za systémy aj platí,“ dodala ministerka Remišová.

K zisteniam z oblasti informatizácie vicepremiérka dodáva, že dali skontrolovať NKÚ aj ďalší, relatívne malý projekt, kde medzi bežne dostupným riešením na trhu a riešením, ktorý si objednal štát za vlády Smeru bol rozdiel, podľa zistení NKÚ, viac ako 5 miliónov eur. „Čistá vata a čistý zisk pre toho „správneho“ dodávateľa,“ podotkla Remišová s tým, že daný projekt už tiež rieši polícia, no takýchto projektov vyprodukovala bývalá garnitúra desiatky, možno stovky.

Richard Raši a Peter Pellegrini opakovane na mňa útočia, pretože majú strach. Vedia veľmi dobre, čo po nich zostalo, aké nášľapné míny, predražené zmluvy a podozrenia z podvodov, na ktoré upozorňuje Najvyšší kontrolný úrad, a ktoré musí dokonca riešiť, na veľkú hanbu Slovenska,  aj Európska prokuratúra.  Môžu na mňa opakovane útočiť, ale v tom, čo som sľúbila ľuďom, neustúpim. Už nikdy žiadne úplatky v krabiciach od šampanského, či  projekty, ktoré sa dohadovali v pokútnych hoteloch u oligarchov v pozadí,“ vyhlásila vicepremiérka.

Firmy, ktoré čelia podozreniam z pochybných obchodov sú zároveň aj členmi profesijných organizácii. Vicepremiérka Veronika Remišová vyzvala profesijné združenia, aby uplatňovali najvyššie etické štandardy na svojich členov. „Úlohou profesijných združení je nielen lobovať za svoje záujmy, ale zároveň aj uplatňovať najvyššie etické a profesné štandardy, ktoré majú platiť pre ich členov. Tak, aby riešenia a systémy, ktoré dodávajú firmy štátu boli kvalitné, za férovú cenu a nemuseli sa za ne pred občanmi hanbiť,“ dodala Remišová.