Preskočiť na hlavný obsah
SK

Doména gov.sk je oficiálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

R. Raši: Do tém udržateľného rozvoja musíme viac zapájať mládež

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši vystúpil na medzinárodnej konferencii zameranej na výmenu skúseností pri implementácii Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj v rumunskej Bukurešti. Na konferencii na vysokej úrovni, ktorá sa koná v rámci rumunského predsedníctva v Rade EÚ, vicepremiér priblížil slovenské skúsenosti s implementáciou Agendy 2030 a zdôraznil dôležitosť medzinárodného dialógu medzi krajinami, ako i zapájanie mládeže do dôležitých tém o trvalo udržateľnom rozvoji.

„Učenie sa navzájom od seba, výmena osvedčených postupov a získaných skúseností je účinným nástrojom ako dosiahnuť, aby program globálnej udržateľnosti do roku 2030 viedol k úspechu. Slovensko je odhodlané podporovať pokrok v oblasti trvalo udržateľného rozvoja vo všetkých jeho dimenziách – ekonomickej, sociálnej a environmentálnej,“ uviedol vicepremiér Richard Raši počas svojho vystúpenia v úvodnom paneli konferencie.

Spolu s vicepremiérom tiež diskutoval minister pre medzinárodný rozvoj Veľkej Británie Rt. Hon. Lord Bates, rumunský vicepremiér Viorel Stefan a rumunský minister zahraničných vecí Teodor Melescanu, zástupca generálneho tajomníka OECD Masamichi Kono a výkonná tajomníčka Európskej ekonomickej komisie OSN Oľga Algayerová. Video vstupom sa prihovorila diskutujúcim zástupkyňa generálneho tajomníka OSN Amina J. Mohammed. Rumunskú stranu ako moderátor diskusie zastupoval aj štátny poradca a vedúci oddelenia udržateľného rozvoja na Úrade vlády László Borbély.

„V súčasnosti dokončujeme Dlhodobú stratégiu rozvoja do roku 2030, ktorá bude našim hlavným nástrojom na implementáciu cieľov Agendy 2030. Minulý rok sme zverejnili prvý Národný investičný plán Slovenska, ktorý vytvoril prepojenia medzi prioritnými investičnými projektmi a konkrétnymi cieľmi trvalo udržateľného rozvoja,“ povedal R. Raši s tým, že pri vytváraní stratégií netreba zabúdať na zapájanie samospráv, keďže ciele trvalo udržateľného rozvoja budú implementované na lokálnej úrovni.

Podľa vicepremiéra je tiež potrebná zmena myslenia v spoločnosti. „Téma Agendy 2030 musí rezonovať naprieč všetkými generáciami, ale na realizácii trvalo udržateľného rozvoja musíme zvýšiť najmä účasť mládeže – našich budúcich lídrov. Mladí ľudia nemôžu zostať mimo tejto témy, dotýka sa kvality ich budúceho života,“ povedal Richard Raši.

Vicepremiér R. Raši rokoval aj s výkonnou tajomníčkou Európskej ekonomickej komisie OSN O. Algayerovou, ktorá vyzdvihla aktivity Slovenska v napĺňaní cieľov trvalo udržateľného rozvoja a ocenila, že Slovensko svoje národné priority definovalo širokým participatívnym procesom. Vicepremiér zdôraznil, že zodpovedná politika musí mať dlhodobú víziu. “Víziu, kde sa má naša krajina nachádzať o desať či 20 rokov, musíme mať jasne zadefinovanú. Či v krajine bude vládnuť pravica, ľavica, alebo ktokoľvek iný, bez ohľadu na volebné cykly, musí krajinu viesť za rovnakým, jasne zadefinovaným cieľom,” vyhlásil R. Raši.