Preskočiť na hlavný obsah
SK

Doména gov.sk je oficiálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

Prioritou Petra Balíka na čele MIRRI SR je dočerpanie eurofondov a vypísanie nových výziev z Programu Slovensko

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR od dnes vedie Peter Balík. Ako člena úradníckej vlády premiéra Ľudovíta Ódora ho vymenovala do čela rezortu investícií a informatizácie prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Na MIRRI SR som mal doteraz na starosti prípravu časti nových eurofondov v rámci Fondu na spravodlivú transformáciu a prípravu strategických investícii pre Slovensko. Som pripravený odovzdať všetky svoje skúsenosti a vedomosti pre stabilizáciu aktuálnej situácie a na posun Slovenska vpred. Ako krajina stojíme pred veľkou výzvou – zabrániť prepadnutiu eurofondov, naštartovať čerpanie nových fondov EÚ a pomôcť zvýšiť kvalitu života ľudí v regiónoch. Nebude to ľahké, pretože si pred sebou tlačíme problémy a investične dlhy, ktoré nám tu zanechali vlády za uplynulé dve desaťročia. Som však presvedčený, že Slovensko na to má. Spravím zo svojej pozície – hoci to bude veľmi krátka misia – všetko pre to, aby sme eurofondy zachránili. Budeme aktívne načúvať potrebám regiónov a úzko spolupracovať so samosprávami,“ uviedol Peter Balík.

Peter Balík prichádza do vedenia MIRRI SR z interného prostredia ministerstva. Bol generálnym riaditeľom Sekcie inovácií, strategických investícií a analýz (HUB) MIRRI SR. V rámci sekcie riadil aj tím analytikov ministerstva – Inštitút digitálnych a rozvojových politík. Zodpovedal taktiež za Mechanizmus spravodlivej transformácie (Fond spravodlivej transformácie, Plán spravodlivej transformácie), za Stratégiu výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu SR (RIS3), Plán obnovy pre Európu (RRP), ako aj za iniciatívu Catching-Up Regions Initiative. Zastrešoval aj projekt podpory rozvoja inteligentných miest a regiónov na Slovensku, inteligentnú mobilitu a inovačnú agendu.

Pred nástupom na MIRRI SR pôsobil napríklad v Európskej investičnej banke na oddelení inteligentného rozvoja, na politickej a ekonomickej sekcii Veľvyslanectva USA na Slovensku a tiež na Ministerstve hospodárstva SR ako riaditeľ odboru inovatívnej a digitálnej ekonomiky.