Cieľom domény Zdravé potraviny a životné prostredie je:
- Dobehnúť najnovší globálny vývoj v oblasti výskumu a inovácií;
- Pomôcť pri vytváraní pridanej hodnoty pre prvovýrobcov;
- Riešiť slabú diverzifikáciu slovenskej ekonomiky;
- Reagovať na výzvy spojené s hlavnými megatrendami, ako je udržateľnosť súčasného využívania krajiny;
- Prijať opatrenia na zastavenie straty biodiverzity a udržateľnosť riadenia dostupných genetických zdrojov;
- Poskytovať riešenia na zabezpečenie kvality, stability a odolnosti prírodných zdrojov a prírodného kapitálu;
- Urýchliť zmenu neudržateľného využívania krajiny na ekologické produkčné ekosystémy;
- Zvládnuť rôzne hrozby, ako sú pandemické situácie, infekčné choroby, prírodné riziká alebo dopady klimatickej zmeny;
- Zlepšiť výživu a vyvinúť udržateľné lokálne potravinové systémy;
- Zabezpečiť, aby existujúce kapacity v oblasti výskumu a inovácií v rámci domény pokračovali vo svojich výskumných činnostiach a posúvali výsledky výskumu smerom k aplikácii v reálnom živote;
- Posunúť zainteresované strany v rámci domény smerom k lepšej účasti v Európskom výskumnom priestore, hlavne v programe HE, inovačných programoch a ďalších podporných nástrojoch.